Thursday, June 30, 2005

Ny tandlös lag mot pirater.

Den 1 juli ändras som många redan vet upphovsrättslagen. Ändringen består i att även nedladdning av upphovsrättsskyddat material blir olagligt. Tidigare var bara uppladdningen olaglig. Eftersom fildelning handlar om utbyte i bägge riktningar, särskilt om man använder nyare nätverk som Bittorrent, kan man egentligen inte påstå att några stora massor över en natt "blir kriminella". I så fall var de ju redan det.

Fildelningsnätverken i sig blir naturligtvis inte heller olagliga. Man ska också komma ihåg att en stor del av materialet som utbyts där är sådant som inga upphovsmän kommer att jaga någon för.

Men även om du tankar senaste filmen eller dataspelet, innebär lagen [f]inte[/f] någon skillnad för dig i praktiken. Enligt polisen har man inte de resurser som krävs för att jaga rätt på Sveriges pirater. Så länge som småskalig piratkopiering inte ens i teorin kan ge fängelse, är dessutom fallen i praktiken inte möjliga att utreda eftersom det då blir olagligt att ta reda på vem som har ett visst IP-nummer. Och ännu vet ingen vad för slags bevis mot en fildelare som skulle hålla i svensk domstol.

Enligt en undersökning som företaget Mediavision gjorde i vintras finns det i Sverige idag cirka 750 000 svenska piratkopierare (sannolikt rör det sig om fler. Däri ligger vår styrka!

Så simma lugnt och tanka fett. Att oroa sig och sprida oro är att gå antipiraternas ärenden. Köp fler hårddiskar istället, lär alla du känner piratkopieringens ädla konst, gynna de kreatörer som släpper saker fritt och låt oss skratta åt all skrämselpropaganda!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home